2017 3

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Sürgün: Η ταινία σταθμός για τις απελάσεις του 1964 - Ενοχικά σύνδρομα;

Ενοχικά σύνδρομα; αλλάζουν οι εποχές;
Η ταινία Sürgün αγγίζει το θέμα των απελάσεων που όλοι μας τόσο έχουμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μάθει, και ζούμε με τις ιστορικές συνέπειες του πιο σημαντικού σταθμού της Ρωμαίϊκης ιστορίας μετά το 1923.
Ταινία φωτιά για την ιστορική μνήμη της
Ρωμιοσύνης στην Τουρκία το πολυαναμενόμενο φιλμ Sürgün. Τα γυρίσματα της ταινίας μόλις τελείωσαν στην Πρίγκηπο από τον σκηνοθέτη Erol Ozlevi.Παίζουν οι ηθοποιοί Saadet Aksoy,Tolgahan Sayisman,Mahir Gunsiray,Ruhsar Ocal,Macit Sonkan.Τα γυρίσματα διήρκησαν 7,5 εβδομάδες σε 65 τοποθεσίες και συμμετείχαν 1.000 κομπάρσοι.
 Μετά το “Romantik Komedi 2”,αυτή είναι η 2η ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. Ζωντανεύει στην οθόνη την ιστορία μιας ανολοκλήρωτης αγάπης, ανάμεσα στην πλούσια Ελένη και τον φτωχό Σεντάτ. Το έργο μιλά για τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι ήρωες μετά τη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εξοριστούν οι Έλληνες στις 16 Μαρτίου 1964>>..
Η Ελένη ζει στο νησί και σπουδάζει φιλολογία στο πανεπιστήμιο του νησιού.
Η Ελένη,ο Σεντάτ, η Ναζλί και ο Σωτήρης είναι στενοί φίλοι. ...
Η Ελένη και ο Σεντάτ είναι ερωτευμένοι από παιδιά και αποφασίζουν να παντρευτούν λίγο πριν την αποφοίτησή τους. Όμως ο Σεντάτ είναι ο γιος ενός φτωχού αμαξά ενώ ο πατέρας της Ελένης είναι πλούσιος. Ο Σεντάτ πάει με τον πατέρα του να ζητήσει το χέρι της Ελένης αλλά απογοητεύονται. Γιατί ο πατέρας της Σταύρος είναι αντίθετος μ’ αυτό το γάμο, επειδή ο Σεντάτ είναι φτωχός και μουσουλμάνος.
Η Ελένη και η μητέρα της, επειδή έχουν τούρκικα διαβατήρια παραμένουν στην Πόλη, μέχρι να τελειώσει το σχολείο Ελένη θα γίνει πολύ δυστυχισμένη επειδή πρέπει να διαλέξει, να πάει στην Αθήνα ή να μείνει δίπλα στον άντρα που αγαπά. Εν τω μεταξύ ο Σταύρος πουλάει το εργοστάσιο.
Τα χρήματα όμως από την πώληση του εργοστασίου, οι δυο γυναίκες δεν μπορούν να τα στείλουν στο εξωτερικό. Ο Σεντάτ προθυμοποιείται να τις βοηθήσει. Ο Σεντατ που είναι δεινός κολυμβητής, τις συνοδεύει στα σύνορα. Περνάει το ποτάμι κολυμπώντας και δίνει τα χρήματα στον Σταύρο. Στην επιστροφή όμως συλλαμβάνεται για προδοσία.
Ο Σεντάτ φυλακίζεται και μια δικηγόρος η Αντά θα τον βοηθήσει. Όμως από τη μια τον βοηθάει να βγει από τη φυλακή, αλλά από την άλλη, θα είναι εμπόδιο στο να ξαναβρεθούν με την Ελένη γιατί είναι ερωτευμένη κι αυτή με τον Σεντάτ.
Ο Σταύρος συνεχίζει να είναι αντίθετος σ’ αυτή τη σχέση.Η Ελένη στην Αθήνα,ο Σεντ άτ φυλακισμένος για χρόνια,μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον.
Ο Σεντάτ στη φυλακή ξεκινάει να γράφει την ιστορία του «Εξορία», ένα βιβλίο από μια στοίβα γράμματα από τη φυλακή, θα εκδοθεί.Ο Σταύρος μαθαίνει για το βιβλίο αλλά δε θα πει τίποτε στην Ελένη.
Η Ελένη όταν έφτασε στην Αθήνα ήταν έγκυος, και γεννά έναν γιό τον Εγκέ. Όταν ο Εγκέ είναι 13 χρονών, η Ελένη βρίσκει το βιβλίο που είχε κρύψει ο Σταύρος και παίρνει το γιο της και φεύγει στην Κων/πολη να βρει τον αγαπημένο της και πατέρα του γιου της.
Δυστυχώς δεν γνωρίζει ότι εκεί την περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη.

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1964 - ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ;
Το 1963 Το Κυπριακό πρόβλημα ήταν σε έξαρση με ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, τον Αυτοπεριορισμό  τους σε θύλακες, μια Ελλάδα μέσα σε κοινωνικά προβλήματα, και την Τουρκία να προσπαθεί να ανορθωθεί  από την οικονομική κρίση που την βασάνισε χρόνια πριν. Έτσι μετά τους Βομβαρδισμούς που  πραγματοποίησε η Τουρκική Αεροπορία τον χειμώνα του 1963 στη Κύπρο, τέθηκε εντός Τουρκίας το  ζήτημα των Ελλήνων Υπηκόων που ζούσαν χωρίς πρόβλημα στη χώρα ώς απόρροια της Συμφωνίας  Ατατούρκ και Βενιζέλου. Μάλιστα οι Τουρκικές Κυβερνήσεις είχαν γνωμοδοτήσει την άποψη πως η Ελληνική Μειονότητα εαν δεν είχε τους Έλληνες υπηκόους που ήταν περίπου 35-40.000 δεν θα μπορούσε να  επιβιώσει στο τουρκικό μουσουλμανικό περιβάλλον. Έτσι το 1964 αποφασίστηκε πως εν αρχής 10.224  άνθρωποι ήταν εθνικός κίνδυνος για την Τουρκία και πως έπρεπε να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 24  ωρών. Αφορμή όμως στάθηκε το μυστικό Νομοδιάταγμα που δέσμευε τις περιουσίες των Ανεπιθύμητων  Ελλήνων (!) στην Τουρκία!
Έτσι μέσα σε λίγες μέρες τα σχολεία σχεδόν άδειασαν, δεν υπήρχαν εισιτήρια και τσεκ και φυσικά ο κόσμος  άρχισε να εγκαταλείπει μαζικά την Κωνσταντινούπολη με διαταγή να έχουν 2βαλίτσες με 25κιλά μαζικό  βάρος και το πολύ 30 δολάρια μαζί τους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθούσε να αλλάξει τα  πράγματα μα ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απλά δεν μπόρεσε να πετύχει απολύτως τίποτα. Σε διάστημα  λίγων μηνών 10.224 άνθρωποι είχαν φύγει οριστικά από την Τουρκία. Οικογένειες χωρίστηκαν και φυσικά η  Ελληνική Πολιτεία απασχολημένη που ήταν με τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας πέραν από τα διαβήματα που έκανε στον ΟΗΕ, δεν μπόρεσε να αντιδράσει και παρόλο που υπήρξαν σχέδια για  αντεκδίκηση εναντίων των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, εν τούτοις δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές οι  απειλές.
Οι μαζικές έξοδοι Ελλήνων Υπηκόων μονίμων κατοίκων της Πόλης, είχε δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα όπως τις τύχες των περιουσιών τους. Με μυστικά διατάγματα τα σπίτια και οι περιουσίες των  δημευόντουσαν από το Τουρκικό δημόσιο και εσωτερικά εντός Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν περιουσίες που  οι νόμιμοι κάτοχοι τις εγκατέλειψαν και έτσι τα σπίτια αυτά περιήλθαν στο Τουρκικό δημόσιο.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συρρικνώθηκαν και έτσι ο Ελληνισμός της Τουρκίας δέχτηκε το μεγαλύτερο  πλήγμα στην ιστορία του γιατί η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βοηθήσει ή να αντιδράσει και περίπου 1500  οικογένειες χωρίστηκαν με τραγικά αποτελέσματα ως επί το πλείστων - περίπου 450 περιστατικά  αυτοκτονίας...
Τα κωμικοτραγικά στοιχεία: Ηλικιωμένοι άνθρωποι θεωρήθηκαν ως κίνδυνοι του Τουρκικού κράτους....

2013-1Συστατικα blog

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://www.info1058fm.com/2013/10/01-02.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

ShareThis