2017 3

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Bar της Αλεξανδρούπολης σε διεθνή έκδοση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος

To B2 Bar που βρίσκεται στον πεζόδρομο Λεονταρίδου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Joris Braat, παρουσιάζεται αυτό το μήνα από τη Διεθνή Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής "ΔΟΜΕΣ", γνωστής και από τα αρχιτεκτονικά βραβεία "ΔΟΜΕΣ".

Στην ειδική έκδοση του αρχιτεκτονικού περιοδικού για χώρους εστίασης "Shop Architecture", εκτός από το Bar της... Αλεξανδρούπολης, που προκάλεσε το ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου, παρουσιάζονται άλλα 11 καταστήματα απ’ όλο τον κόσμο (New York, London, Tokyo, Fukuoka, Bangkok, Athens). 

Το Β2 Bar βρίσκεται σε ένα στενό, ξεχασμένο, πεζόδρομο στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης. Αποτελείται από τρία ξεχωριστά
καταστήματα, που ανήκουν σε τρεις ξεχωριστούς ιδιοκτήτες, σε ένα ερειπωμένο κτήριο του 1954.

Όλοι οι τοίχοι μεταξύ των τριών αυτών καταστημάτων, καθώς και οι τοίχοι προς την πίσω αυλή αφαιρέθηκαν και τα τρία καταστήματα ενώθηκαν σε έναν ενιαίο χώρο.

Η πρόσοψη συναποτελείται από περιστρεφόμενους πίνακες, οι οποίοι όταν είναι κλειστοί, δημιουργούν μια ενιαία επίπεδη επιφάνεια, διαστάσεων 11x4 μ. Όταν το μπαρ ανοίγει, οι περιστρεφόμενοι πίνακες σχηματίζουν ένα υπαίθριο μπαρ, καθίσματα, παράθυρα και την κύρια είσοδο. Οι πίνακες αυτοί ασφαλίζουν σε συγκεκριμένες θέσεις και έτσι είναι χρήσιμοι τόσο έξω, όσο και μέσα. Η κύρια είσοδος και το παράθυρο στην απέναντι πλευρά πλαισιώνουν το εξωτερικό του μπαρ καθιστώντας το έναν πιο οικείο και ορισμένο χώρο. Τον χειμώνα, ένα γυάλινο διαχωριστικό, πίσω από την περιστρεφόμενη πρόσοψη, εξασφαλίζει θερμική και ακουστική μόνωση. 

Κατά τα διάρκεια των κατεδαφίσεων, ο κύριος φέρων οργανισμός του κτηρίου μας αποκάλυψε έναν ορισμένο ρυθμό. Προκειμένου να μην διαταραχθεί ο ρυθμός αυτός και να παραμείνει η κύρια όψη ενιαία, όλες οι λειτουργίες στο εσωτερικό του μπαρ ενσωματώθηκαν σε ένα ένα ενιαίο έπιπλο από σκυρόδεμα, ελεύθερα τοποθετημένο στο εσωτερικό του ενοποιημένου χώρου. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν το ίδιο το μπαρ, τις τουαλέτες και την απομονωμένη κουζίνα.

Προκειμένου να διευρυνθεί οπτικά ο εσωτερικός χώρος, ένας τσιμεντένιος τοίχος συνδέει τον εσωτερικό χώρο με την πίσω αυλή, συγχωνεύοντας το εσωτερικό με το εξωτερικό.

Ο κύριος φέρων οργανισμός με τον οξειδωμένο οπλισμό του ενισχύθηκε με έναν «εξωτερικό σκελετό» από σίδερο, επάνω στον οποίο συγκολλήθηκαν η όψη και τα σιδερένια ράφια για τα μπουκάλια. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από ανεπεξέργαστη μαύρη λαμαρίνα και γίνεται ένα με το σιδερένιο σκελετό. Η πρόσοψη αποτελείται από σιδηροδοκούς διατομής 50x50 mm, που έχουν επενδυθεί και από τις δύο πλευρές με τυποποιημένα στοιχεία αλουμινίου. 

Ο Joris Braat
σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Delft, Ολλανδίας. Προς το τέλος του 2006, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του αποφάσισε να εγκατασταθεί για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα. Οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση λόγω της καταγωγής του από την Αλεξανδρούπολη (εγγονός της Ελένης Φιλιππίδη), αλλά και λόγω των θετικών εντυπώσεων που του είχε αφήσει ένα εξάμηνο σπουδών στη Θεσσαλονίκη το 2004. Το τέλος του 2007, έχοντας εξασφαλίσει την ανάθεση ορισμένων έργων, αποφάσισε να εργασθεί ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας.
Στόχος του είναι να σχεδιάζει κτίρια που μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών του με έναν ξεκάθαρο, απλό, δυνατό και κομψό τρόπο. Φιλοδοξία του είναι να έχει και την ευθύνη της κατασκευής του έργου, για να βεβαιώνεται για την ποιότητα εφαρμογής όλων των λεπτομερειών, αλλά και για να αισθάνονται περήφανοι για το αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως αρχιτέκτονας και κατασκευαστής και έχει τη βάση του στην Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, πραγματοποιώντας κατοικίες και κτίρια εμπορικής και πολιτιστικής χρήσης σε πολλά μέρη της Ελλάδας. 

Ιστοσελίδα: www.jorisbraat.nl

B2 Bar - Λεονταρίδου 11, Αλεξανδρούπολη
Αρχιτέκτων: Joris Braat
Σύμβουλος Στατικών: Γιώργος Κάλτσος
Μελέτη Φωτισμού: Joris Braat
Επίβλεψη και Κατασκευή: Joris Braat
Επιφάνεια οικοπέδου: 154 τ.μ.
Συνολική επιφάνεια: 72 τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος αποπεράτωσης: 2014

2013-1Συστατικα blog

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://www.info1058fm.com/2013/10/01-02.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

ShareThis