2017 3

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: H επιγραφή τα λέει ΟΛΑ – ΘΑΜΜΕΝΟΣ στον ΤΑΦΟ είναι ο…

iperiodiko.gr
Ο Ηφαιστίωνας, ο Νέαρχος, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος ή… κανένας από αυτούς; Τι υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι για το μυστικό που κρύβεται στον τύμβο Καστά; Τι μαρτυρούν τα νέα ευρήματα;

 Με το παγκόσμιο βλέμμα να είναι στραμμένο στις ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη και
με την αγωνία όσο περνούν οι μέρες στο… «κόκκινο» όλο και περισσότερα είναι τα σενάρια γύρω από το ποιος τελικά είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά.

Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Περιστέρη αποκάλυψε μιλώντας στο Mega πως μπορεί ο τάφος στην Αμφίπολη να φιλοξενεί μια σημαντική προσωπικότητα, πιθανότατα ένας “στρατηγός” του Μ.Αλεξάνδρου.

Όπως είπε η Κατερίνα Περιστέρη η ανασκαφική ομάδα έχει φτάσει πλέον στον τρίτο θάλαμο ο οποίος είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους δύο πρώτους και εκεί έχει εντοπίσει ένα μικρότερο θύρωμα κάτω και αριστερά. Ακόμη δεν γνωρίζουν αν αυτό οδηγεί σε έναν τέταρτο θάλαμο.

Εξέφρασε μάλιστα την δυσαρέσκειά της για τις επιθέσεις που δέχεται από συναδέλφους της, αλλά υπογράμμισε ότι χαίρεται για το γεγονός ότι την στηρίζει η πλειοψηφία του απλού κόσμου των συναδέλφων της.

Παράλληλα, την πεποίθησή του ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει ως ένοικο τον παιδικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θ. Μαυρογιάννης. Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο κ. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση της κ.Κατερίνας Περιστέρη, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης εκτιμά πως στον τύμβο αυτό, τον μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, ενδεχομένως υπάρχει και άλλος μεγαλύτερος τάφος. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος εμμένει στη θέση πως στον τάφο κρύβεται ο Νέαρχος. Ωστόσο, το μυστικό παραμένει ακόμα καλά θαμμένο στην Αμφίπολη…

Τι μαρτυρούν τα νέα ευρήματα

Ακόμα δύο τμήματα της δίφυλλης μαρμάρινης πόρτας που υπήρχε στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ο οποίος οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, βρέθηκαν εντός του ταφικού μνημείου. Μετά από τα νέα ευρήματα απομένει να βρεθούν άλλα δύο για να σχηματιστεί το αριστερό φύλλο της θύρας.

Τα δύο νέα τμήματα βρέθηκαν στο χώμα μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Η δίφυλλη πόρτα πάχους 14 εκατοστών είναι διακοσμημένη με στοιχεία που μιμούνται κεφαλές καρφιών (εφηλίδες) και φέρει και μεντεσέ (στροφέα). Συνολικά έχουν βρεθεί 5 τμήματα του αριστερού φύλλου της θύρας.

Περιηγηθείτε τον ταφικό μνημείο μέσω της τρισδιάστατης αναπαράστασης

Για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη του Τύμβου της Αμφίπολης, παρουσιάζεται σε ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο η αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Μέσω εφαρμογής 3D, δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να «πλοηγηθεί» εικονικά στο εσωτερικό του χώρου, να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των Σφιγγών και των Καρυάτιδων και να κατανοήσει το μέγεθός του τύμβου χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες της μεγέθυνσης, της σμίκρυνσης και της περιστροφής.

Το υπάρχον μοντέλο που υλοποιήθηκε από το greektoys.org απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο στην παρούσα φάση της ανασκαφής.

2013-1Συστατικα blog

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://www.info1058fm.com/2013/10/01-02.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

ShareThis